Israeliska Filmer på Stockholm filmfestival

Den 8:e november så slår Stockholms filmfestival upp sina dörrar och visar åter igen upp en samling fantastiska filmer. Bland de som visas i år återfinns tre israeliska filmer. Filmerna som visas är Policeman, Rabies och The Exchange. Tre filmer som skiljer sig mycket åt i såväl genre som stämning. Det som förenar dem är den höga kvalité som vi under de senaste åren kommit att förvänta oss av Israeliska filmer.

Policeman är Nadav Lapids prisbelönta film om Yaron, en hängiven och vältränad israelisk polis som börjar ifrågasätta sina värderingar. Samtidigt som detta så planerar israeliska aktivister ett terrorattentat mot landets byråkrati. Filmen behandlar dels personers yta och djup, men även landet Israels yta och djup och de interna friktioner som finns i landet. Filmen ingår även i festivalens tävling.

 

 

 

Rabies är Israels första slasherfilm. Ond bråd död och mycket blod är något vi förväntar oss av slasherfilmer. Rabies levererar verkligen på den punkten. Men filmen går mycket längre än så. Aharon Keshales har gjort en film som transcenderar slashergenren och hela tiden ligger ett steg före publikens förväntningar.

 

 

 

The Exchange: Oded går hem från jobbet för att hämta något han glömt. Han kommer hem vid en för honom udda tidpunkt på dagen och plötsligt ter sig allt vara nytt och främmande: hans hus, hans fru, hans existens. Tillsammans med grannen Yoav utforskar han sin tillvaro ur en främlings perspektiv i hyllade Eran Kolirins stillsamma vardagsuppror.

 

 

 

POLICEMAN

10 Nov – 13:00 Grand 1

11 Nov – 21:00 Zita (Efter visningen – Face2Face medNadav Lapid)

15 Nov – 20:30 Zita

 

RABIES

11 Nov – 20:30 Victoria 4 (efter visningen – Face2Face med Aharon Keshales och Navot

Papushado

16 Nov – 20:30 Victoria 4

18 Nov – 15:00 Klara (Kulturhuset)

 

THE EXCHANGE

10 Nov – 10:30 Grand 1

18 Nov – 18:30 Zita

19 Nov – 21:00 Zita

 

Biljetter kan köpas här

Läs mer: SVD Aftonbladet Pressrelease 2 DN 2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*