Israeliska Riksantikvarieämbetet presenterar ett digitalt bibliotek för Dödahavsrullarna

Dödahavsrullarna Foto: Israel Antiquities Authority

Det israeliska Riksantikvarieämbetet (Israel Antiquities Authority – IAA) är mycket stolta över att kunna presentera Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library, ett kostnadsfritt virtuellt bibliotek över de numer digitaliserade Dödahavsrullarna. Hundratals manuskript bestående av tusentals fragment – upptäckta mellan 1947 fram till det tidiga 1960-talet i den Judeiska öknen längs Döda havets västra strand – är nu tillgängliga för allmänheten online. De högupplösta bilderna är extremt detaljerade och kan ses genom ett antal olika sökfunktioner på webbplatsen.

Med det generösa stödet från Leon Levy Foundation och Arcadia Fund, slog sig Riksantikvarieämbetet samman med Google för att utveckla avancerad bildbehandlings- och webbteknologi för att kunna publicera bilderna på Dödahavsrullarna. Man har även utvecklat en särskild användarvänlig plattform anpassad för såväl allmänheten som studenter och forskare.

Lanseringen av Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library kommer 11 år efter färdigställandet av den första publikationen om Dödahavsrullarna, initierad och finansierad av IAA, och 65 år efter de första rullarna grävdes fram i grottorna i Qumran. Det digitala biblioteket är ytterligare ett exempel på IAA:s vision och uppdrag – att göra dessa gamla texter tillgängliga för människor runt om i världen. Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library representerar en milsten i historien om en av de största litterära fynden någonsin.

– Shuka Dorfman, Generaldirektör IAA

Forskare undersöker Dödahavsrullarna Foto: Israel Antiquities Agency

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*