Israeliska tonåringar har uppfunnit FreezeStick

Killarna från Tzvia Yeshiva High School

Sex israeliska killar har vunnit ett internationellt pris för sin uppfinning FreezeStick som skall kunna hålla mat och mediciner kalla under en längre tid. De sex killarna slog ut över 250 andra lag i tävlingen som anordnades av US Patent and Trademark Office.

De 14-åriga killarna från Tzvia Yeshiva High School i södra Israel har varit vänner sedan dagis. Tävlingen, FIRST LEGO Global Innovative Challenge, är en återkommande tävling där man hjälper unga lag att utveckla innovativa lösningar på verkliga problem.

Den vinnande idén kom egentligen från en av deltagarnas mormor, Chana Itzkovitz, när hennes barnbarn Tidhar Gabber berättade att han och några kompisar letade efter en idé för tävlingen. Itzkovitz berättade då att när hon opererade munnen så hade tandläkaren gett henne ett ispaket som frös när det skakades. Hennes barnbarn och hans kompisar Eitam Aharon, Ilan Ben-Hamo, Naftali Deutsch, Dvir Cohen och Yedidya Froyndlich tyckte att idén var bra och började jobba vidare på den. Kemister från Perrigo, ett läkemedelsföretag i Yeruham, hjälpte killarna med att utveckla idén och FreezeStick föddes.

 

En livräddare i varma klimat

FreezeStick har utvecklats så att när man bryter plastpinnen så blandas två kemikalier inuti pinnen som blir minus fem grader kall. Produkten kan med fördel aktiveras och läggas i en kylare eller frysbox för att hålla rätt temperatur i sex till tio timmar efter att de vanliga paketen med is smält. ”De tog min lilla idé och gjorde den stor”, säger Itzkovitz som på inget sätt vill stjäla rampljuset från killarna. ”Först så pratade och planerade de vad för sorts material de skulle behöva och hur mycket och sedan tog de idén väldigt långt” säger hon. ”De tog mat som de lämnade utomhus för att göra något sorts vetenskapligt experiment med och se om de kunde klara av att bevara den.”

Under sommarmånaderna kan FreezeStick bli en nödvändig hushållsprodukt som alla personer kan ha i köket, säger Itzkovitz. Den skulle särskilt kunna vara användbar vid resor där vanliga ispaket helt enkelt inte räcker till. Kall mat som blir varm är en grogrund för bakterier.

Vad gäller humanitära användningsområden så skulle uppfinningen kunna spela en stor roll i Afrika, där avstånden mellan elektriska kylskåp kan vara stora. Detta är framför allt ett problem för vissa mediciner vars effekt kan minska om de inte hålls nerkylda.

Itzkovitz förutspår att hennes barnbarn och hans kompisar kommer att gå långt och förhoppningsvis bli nästa generation av innovativa israeler i det som nu kommit att bli känt som ”Israel – The Start-Up Nation”. Av totalt sex stycken ungdomar från södra Israel som får delta i Tel Aviv universitetets naturvetenskapliga sommarskola denna sommar kommer tre från FreezeStick-teamet. Istället för att hänga på stranden så kommer killarna att plugga matte och naturvetenskap hela dagarna.

Mormor Itzkovitz tänker inte att de ska bli miljonärer utan det som är viktigast är att de uppfinner någonting som ”är bra för mänskligheten, något som hjälper oss”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*