Israeliske fotografen Ron Shoshani visar fantastiska Tel Aviv ur helt nya vinklar!

Tel Aviv. Foto: Ron Shoshani

Den israeliske fotografen visar världen den första moderna judiska staden i all sin prakt och på ett lite annorlunda sätt än vad vi traditionellt är vana vid.

Ron Shoshani är en professionell fotograf vars bilder regelbundet återfinns i israeliska tidningen Time Out Israel. Bara några minuter efter att en ny bild publicerats har den redan fått flera hundra ”Likes” på Facebook. Hemligheten bakom hans popularitet är att Ron Shoshani gör det inget gjort före honom.

Ron växte upp i en familj där design hade en central plats. Detta bidrog i sin tur till att han utvecklade ett genuint intresse för fotografi, framför allt inom turistgenren. Ron noterade att det fanns en stor skillnad mellan hur städer som New York, London och San Francisco presenterades i glammiga internationella magasin och de bilder som användes för att presentera Tel Aviv.

Tel Aviv. Foto: Ron Shoshani

”Det var sorgligt. Man hade fantastiska bilder av städer som, tro mig, inte alls är lika fina i verkligheten som i magasinen. Men det säljer och turister kommer från hela världen”

”Hur är det då med Israel? Hur ser världen på oss? Om och om igen hittar man bilder på marknader med staplar av apelsiner, några Hasidim med lockar, solbruna människor på stranden, en soldat med ett vapen, Klagomuren – och det är allt. Har vi inte mer att visa än så?” frågade sig Ron.

”Nu för tiden är alla städer med lite självrespekt intresserade av turism och har en portfolio med bilder som visar dess potential och dess vackra landskap. Tel Aviv har minst lika mycket att visa och erbjuda som andra städer, det är jag övertygad om.”

”Dagens trender inom fotografi kan förvandla vilken plats som helst till ’ögongodis’, insvepta i klara och glada färger, och i Tel Avivs fall något som understryker den dynamiska och urbana energin – den speciella magin som staden är känd för. Och det viktigaste – dessa foton skapar en oemotståndlig vilja att se staden och landet med egna ögon. Att se det levande miraklet, att kommunicera direkt med staden, inte endast virtuellt.”

”Jag insåg att min stad förtjänar en sådan portfolio, förtjänar det för den utvecklande moderna stad det är och oändligt intressant för turister. En stad med affärsliv och underhållning, havet och nattlivet, underbara parker, fascinerande museer och diverse arkitekturer.”

”Sagt och gjort, jag beslutade mig för att göra Tel Aviv glammigt, värd uppmärksamhet och som inspirerar till att släppa allt du har för handen och komma för att se staden själv. Min motivation har särskilts influerats av nyheten om en tioårig stadsutvecklingsplan, vilken innebär dramatiska förändringar i Tel Avivs nuvarande form. Därför finns det ett behov av att fånga ögonblicket, skönheten i staden vi lever i, här och nu, innan den utvecklas till ett mini-Bangkok, att fånga den från ovan, oförändrad, nostalgisk och familjär.”

Shoshani påbörjade sitt projekt för två år sedan och det fortsätter att samla momentum. Det är en process att avslöja Tel Avivs landskap, dess konturer, i aspekter som är väldigt annorlunda jämfört med de traditionella föreställningar vi har av Tel Aviv. Man kan säga att skillnaden kan likställas med att gå igenom Tel Aviv med huvudet nere eller att se staden från ett flygplansfönster under start och landning.

Shoshani gör inget förhastat utan tar tid på sig att fånga de rätta ögonblicken och annorlunda kameravinklarna. Han har ambitiösa planer – tanken är att han ska komma tillbaka till samma platser om tio eller femton år för att fånga stadens förändringar. Utvecklingens dynamik är viktig för Shoshani och han vill att varje fotografi ska förmedla både kärlek och respekt för Tel Aviv, intimt och personligt.

Tel Aviv. Foto: Ron Shoshani

När man ser bilderna är det svårt att tro att bilderna inte genomgår särskilt mycket efterhandsredigering. ”Jag gör en enklare färgkorrigering och hela processen tar bara tio minuter per bild” säger han.

Hans arbetsmetoder är kända för de flesta professionella fotografer och hemligheten ligger i att använda sig av dramatiskt ljus och naturliga fenomen. Antingen tar man bilderna tidigt på morgonen eller kanske mitt i en storm, och man återvänder gång på gång till samma plats för att lyckas fånga den där perfekta bildern.

”Jag älskar min stad och vill visa den för alla som aldrig varit här men även för dem som har bott här i många år men ännu inte sett alla delar av stadens enastående skönhet. En thailändsk flicka skrev en gång till mig att hon bestämde sig för att åka till Tel Aviv efter att ha sett mina bilder. Och gissa vad som hände? Hon kom hit med sina vänner och frågade mig om jag kunde vara deras guide till platser som de sett i mina bilder. Det var väldigt rörande och faktiskt den bästa tänkbara bekräftelsen på vad jag gör.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*