Israels Ambassadör Benny Dagan talar på Folk och Försvar

Inför ett fullsatt auditorium talade idag Israels ambassadör Benny Dagan vid en frukostföreläsning på Folk och Försvar i Stockholm. Han behandlade den nya situationen i Mellanöstern och vad den innebär för Israel. Ämnen som berördes var det arabiska uppvaknandet, Iran, bildandet av en palestinsk stat och Israels interna dynamik.

Ambassadören betonade  att Europa och västvärlden måste öka trycket på Iran. Detta då landet har en destabiliserande effekt på regionen och genom antidemokratiskt och teokratisk ideologi hotar få det arabiska uppvaknandet att spåra ur. Benny Dagan påminde också om att en demokratiseringsprocess inte är linjär utan att den har sina toppar och dalar och att det är av yttersta vikt att stödja stater i deras demokratisering och samt visa att Väst finns där för dem. Om detta inte görs så kan radikala krafter kapa revolutionerna och få kontroll över länderna ifråga. Detta skulle varar en tragedi för ländernas befolkning och destabilisera vara negativt för världssamfundet och Israel.

Ett av de viktigaste budskapen som ambassadören kom med var att Israel stödjer bildandet av en palestinsk stat. Det råder  konsensus i Israel om att bildandet av en palestinsk stat är en förutsättning för en långsiktigt och hållbar lösning för fred och säkerhet. Israel är därför, och har länge varit, villigt att förhandla. Faran med att utropa en självständig palestinsk stat idag är att man inte vet vem som kommer att styra den. Det är tveksamt vad som händer när israeliska styrkor drar sig tillbaka från Västbanken. Ett mycket troligt scenario är att samma sak som inträffade i Gaza kommer att ske. Nämligen att Fatah blir utkastade av radikala och extremistiska element som Hamas. Dessa har inte bara en anti-israelisk hållning utan uppmanar även till mord på judar i hela världen. Det är därför viktigt att den Palestinska Myndigheten blir stark nog för att kunna kontrollera landet innan den utropar en självständig stat.

Ambassadören betonade även att Israels ekonomi hat fortsatt blomstra trots regionens instabilitet. Detta är till stor del på grund av den långsiktiga strategi som Israels regering har haft för att stärka ekonomin. En stark ekonomi är en del av Israels säkerhet och det är därför glädjande att se den starka tillväxten.

Missa inte Agenda på söndag där Ambassadör Benny Dagan Intervjuas.

Hela föredraget kan du se HÄR

Relatera på bloggen: Israel vill förhandla, Israels kreditranking höjs, Faran med ett förtidigt erkännande, Hamas åsiker, Behovet av en stark palestinsk stat, Iran

Läs Mer: DN 2 3 4 5 6 7 8 9 SVD 2 3 4 5 6 7 8 Expressen 2 GP 2 3 4 Världen Idag

 

5 Responses to "Israels Ambassadör Benny Dagan talar på Folk och Försvar"

 1. HerbertTingsten  september 16, 2011 at 01:01

  Israel vill inte förhandla om en lösning som innebär att Israel avstår från att diktera villkoren för hur en palestinsk stat skall se ut under israelisk överhöghet med angivande av vilka landavträdelser som den palestinska staten skall göra i följd av Israels erövringskrig. Inga ”bosättningar” av ekonomiskt värde skall avstås till palestinierna och palestinierna skall i evighet vara underkastade Israels överhöghet. En rättvis lösning kan bara komma till stånd om palestinierna utropar en egen stat i likhet med Estland , Lettland och Litauen som kastade av sig det sovjetiska oket eller ANC i Sydafrika som kastade apartheidregimen över ända. Detta förutsätter att säkerhetsrådet inte låter sig styras av omotiverade veton som bara kan leda till att USA:s kvarvarande goodwill försvinner ner i ett djupt hål för att aldrig återvända.

  Svara
 2. HerbertTingsten  september 16, 2011 at 01:01

  Vem styr vilka kommentarer som skall publiceras?

  Svara
 3. admin  september 16, 2011 at 09:44

  Hej Herbert,

  Då du skrev dina kommentarer mitt i natten så fanns det ingen tillgänglig för att godkänna dina kommentarer. Vi modererar inte kommentarer efter politiskt innehåll utan enbart för att undvika spam samt kränkande kommentarer. läs gärna våra kommentarsregler på: http://israelidag.se/kommentarsregler/

  Svara
 4. Rebecca  december 11, 2011 at 20:04

  Herbert, vilken rapparkalja. Jag tycker Herbert gott och väl kan gå hem och läsa en historiebok, sedan uttala sig.

  Gamla transjordanien utgör den arabiska delen av gamla palestina-mandatet. De (araberna eller så kallade ”palestinierna”) har redan i samband med delningen 1922 fått 77% av palestina-mandatet. Israel (den judiska delen av Palestina) utgör de återstående 23 procenten av det gamla mandatet.

  Vilken del är det Herbert har missat?

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*