Israels kreditrankning höjs

Israel har i fredags uppgraderats av det internationella finansinstitutet Standard & Poor till A+. Det betyder att tilliten till israeliska statsobligationer har ökat och Israel kan nu vänta sig att behöva betala lägre räntor på dem. Den israeliska valutan bibehåller sin ranking och står kvar som AA-, det vill säga mycket stabil och pålitlig.

Israels finansminister Yuval Steinitz kallade den nya rankingen för ett ”hedersutmärkelse” och sade att den kom som en belöning för politiken och de åtgärder som Israel har vidtagit under finanskrisen. Han uttryckte även att Israel nu inte kan luta sig tillbaka utan måste arbeta hårt och att risken för en ny global finanskris gör att man måste hålla sig innom gällande budgetrestriktionerna och arbeta med de finansiella kontrollmekanismer man har. Enligt Steinitz är det faktum att Standard & Poors rapport nämnde de nya gasfyndigheterna ett bevis på att Israel har gjort rätt när man utökade den del av vinsterna från fyndigheten som ska gå till staten och folket.

Den israeliska ekonomin har länge gått bra och har tagit förhållandevis liten skada av den globala finanskrisen. Valutan har hållit sig stabil och räknas numera som en av världens standardvalutor.

 

Relaterat på bloggen: Start ups, Forskning och utveckling, High tech i Israel, Svensk-israeliskt samarbete

Läs mer: DN 2 3 4 5 6 7 8, SVD 2 3

 

One Response to "Israels kreditrankning höjs"

  1. Pingback: Hat förblindar | Kim Milrell.se

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*