Israels vilja att förhandla stöds av Internationella Kvartetten

Foto: Reuters

Det internationella samfundets försök att återstarta förhandlingar ska inte ses som ett försök att motarbeta palestiniernas aspirationer för en stat. Det är snarare en önskan för fred i regionen som driver dem. De inser att en palestinsk stat inte kommer föra konflikten närmare en fredlig lösning utan bara fördjupa motsättningarna. Det är med detta i bakgrunden som Kvartetten vid upprepade tillfällen har uppmanat parterna att återvända till förhandlingsbordet.

Kvartettens senaste utspel har prisats högt av Israel. Deras uppmaningar till förhandlingar har mötts av positiva reaktioner från president Shimon Peres, utrikesminister Avigdor Lieberman och premiärminister Benjamin Nethanyahu. De har alla gjort uttalanden där de talar om behovet av fred genom förhandlingar samt Israels önskan att palestinierna återvänder till förhandlingsbordet.

I sina tal inför FN:s generalförsamling i slutet av förra veckan så hade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den palestinska presidenten Mahmoud Abbas mycket olika hållningar. Nethanyahu framhöll Israels strävan mot fred och de uppoffringar landet har gjort för att nå dit. Abbas talade om motstånd mot Israel och enighet med terroristorganisationen Hamas. Abbas sade att han inte vill delegitimiera Israel men kallade Israel samtidigt för en apartheidstat och när han nämnde religionerna för vilka Jerusalem var heliga så fanns judendom inte med på listan. Nyhetsbyrån AP gjorde en grundlig undersökning av Abbas tal och hittade många faktafel (läs här).

Trots att Israel accepterat att utgå från 1967 års stilleståndslinjer för slutgiltiga gränsförhandlingar så hävdar Abbas motsatsen. Han vägrade erkänna Israels uppoffringar, såsom tillbakadragandet från Gaza. Enligt Abbas så står palestinierna obeväpnade med banderoller mot israeliska stridsvagnar. Han glömmer då de terrorattentat som civila dagligen utsätts för. De raketer som avfyras från Gaza mot civila bostäder, beskjutningarna av civila bussar och bombattentaten som Israel utsätts för. Abbas talade mycket om de hinder som palestinierna möter i form av check points. Han glömde nödvändigheten av dem. Han glömmer behovet för säkerhet.

Nethanyahu uttryckte sig mycket tydligt i denna fråga:

”Teorin låter enkel: Lämna områdena och fred kommer komma. De moderata krafterna kommer stärkas, radikalerna kommer hållas ned. Och oroa er inte om de irriterande små detaljerna som hur Israel ska kunna försvara sig själv.  Internationella trupper kommer göra jobbet.  Folk säger det till mig konstant: Ge ett storskaligt svepande erbjudande och allt kommer lösa sig. Du vet, det finns bara ett problem med den här teorin. Vi har försökt och det fungerade inte.

År 2000 så gav Israel ett förslag som mötte nästan samtliga palestinska krav. Arafat förkastade och palestinierna startade en våg av terror som krävde över tusen israeliska liv.  Premiärminister Olmert erbjöd ett ännu mer generöst förslag år 2008. President Abbas svarade inet ens på det.”

Vad man inte får glömma är att Israel inte bara lämnar förslag som bli förkastade eller ignorerade. Israel drog sig även tillbaka från Gaza och södra Libanon trots de säkerhetsrisker det innebar. Istället för att återuppliva fredsprocessen så ledde det till ökad terror. Israel avvecklade samtliga bosättningar Gaza. Israel frös bosättningsutbyggandet på Västbanken. Detta bedömdes otillräckligt av Abbas.

Erkännandet av en palestinsk stat kommer inte föra oss närmare fred. Sveriges utrikesminister Carl Bildt uttryckte sig mycket väl när han sade att en stat måste komma som ett resultat av ett fredsfördrag. Israel och palestinierna är beroende av varandra för att kunna leva i fred och frihet. Detta är något som Abbas måste inse och istället för att komma med provokativa uttalanden så måste han tala om fred. Även media som under de senaste veckorna har fokuserat intensivt på omröstningen i FN har glömt bort det viktigaste, nämligen freden.

Obama anmärkte i sitt tal inför FN att Israel faktiskt står inför verkliga säkerhetshot, något som ofta glöms bort. Vi får aldrig glömma att båda sidor har reella problem som måste diskuteras i fredsförhandlingar.

Detta är något som den internationella kvartetten står fast vid. EU:s höge representant för utrikesfrågor, Catherin Ashton, sade å kvartettens vägnar att förhandlingar är den ända vägen framåt. Hon uppmanade båda parterna att gå tillbaka till villkorslösa förhandlingar. Något som Israel redan har uppmanat till sen två år tillbaka. Israel har till och med gått med på vissa av palestiniernas krav redan innan förhandlingarna börjar. Tio månaders bosättningsstopp resulterade i sex timmars förhandlande. Accepterandet att åtgå ifrån 1967 års stilleståndslinjer har mötts av tystnad.

Abbas vill gå till historien som den president som gav palestinierna en stat.  Världssamfundet försöker att skapa en palestinsk stat som resultat av fred. Abbas kommer gå till historien som presidenten som satte en pappersstat framför fred om han inte lyssnar på internationella samfundet och återvänder till förhandlingsbordet.

SVD 2 3 4, SR 2 3 4, GP, Expressen, DN 2 3 4 5 6 7 8, SVT Debatt, Dagen

2 Responses to "Israels vilja att förhandla stöds av Internationella Kvartetten"

  1. Karpstryparn  september 28, 2011 at 14:50

    Israel vill inte ha fred, det bevisar de ständigt.

    Svara
  2. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Ban Ki-moon och Sveriges regering driver samma linje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*