Jan Björklund besöker Israel

Israel har under det senaste året toppat flertalet rankinglistor vad det gäller, utbildning, innovation och forskning. Sverige har ständigt legat i närheten av Israel på dessa listor. Därför befinner sig nu Sveriges utbildningsminister och tillika folkpartiets partiledare Jan björklund i Israel för att undersöka möjligheter till ökat forskningssamarbete samt att lära sig mer om fredsprocessen.

Under sitt besök så kommer Björklund att träffa Israels premiärminister Benjamin Nethanyahu samt utbildningsminister Gideon Saar och teknologiminister Daniel Hershkowitz. Utöver de regeringsmedlemmar som Björklund träffar så kommer han även att besöka akademiska instutioner. På dagens agenda står ett besök på Technion universitetet. Det är vid denna institution som årets nobelpristagare Daniel Schechtman är verksam. Utbildningsminister Björklund kommer även att träffa FN representanter samt Sale Faayad, den palestinske premiärministern.

Israel kallas ofta för startup-nationen och har under de senaste året rankats högst på flera listor angående innovation och entreprenörskap. En av de största anledningarna till detta är den stora andel av BNP som satsas, både privat och statligt, på forskning och utveckling. Det finns även flera inkubatorer för nystartade företag i Israel och vissa av dessa modeller har tillämpats i Sverige.

Ett ökat samarbete på dessa områden skulle hjälpa båda länderna att utvecklas vidare. Både Sverige och Israel är länder med relativt liten befolkning och stark studietradition. Vidare så har båda länderna klarat sig relativt väl genom den ekonomiska krisen.

Björklunds besök i Israel kommer förhoppningsvis att stärka relationen mellan de båda länderna, inte bara på diplomatisk nivå, utan framförallt vad det gäller forskningssamarbete. Utan forskning och utveckling står världen stilla.

 

 

Läs mer: SVD 2 Dagen 2 DN

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*