Kan Israel bli nästa kulturella supermakt?

Ett klipp från Hatufim, den israeliska serien som Homeland är baserad på Foto: Hatufim/YouTube

Ett klipp från Hatufim, den israeliska serien som Homeland är baserad på Foto: Hatufim/YouTube

Du behöver inte ha en stor armé eller en globala ekonomisk supermakt för att kunna påverka, skriver Benjamin Kerstein.

Benjamin Kerstein från The Tower Magazine ställer frågan om Israel kan bli världens nästa kulturella stormakt? Är detta att sikta lite högt frågar du dig? Låt oss titta lite närmare på vad Kerstein skriver och vad han använder för exempel.

Kerstein menar att Israel under lång tid befunnit sig i skuggan och att israelisk kultur, särskilt vad gäller film, tv, musik osv. är närmast okänd utanför landets gränser. Men detta håller på att ändras och det håller på att ändras snabbt.

Bar Refaeli

Bar Refaeli

Under de senaste tio åren, skriver Kerstein, har israeliska filmer, skådespelare, tv-program, kändisar och musik spridits och, vad som är viktigare, tagits emot med öppna armar runt om i världen. Detta inkluderar filmer som Walk on Water, Fill the Void; tv-serier som Betipul (vilken gjordes om till HBO:s In Treatment) och Hatufim som blivit en internationell succé, fast då under namnet Homeland.

Det går i rätt riktning men det är inte något som förändras över en natt. Kerstein jämför med hur bilden av Japan och japaner var efter andra världskriget och hur landet efter decennier faktiskt lyckades förändra den rådande bilden och bli en kulturell stormakt. Idag betyder Japan något annat för de flesta av oss. Och vem vet, kanske kommer Israel i framtiden ha genomgått en liknande utveckling och ses, av sin samtid, som just en kulturell stormakt.

 

Vill du läsa mer?

Se: Could Israel Become a Cultural Superpower?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*