Kidnappade Gilad Shalits 6e Födelsedag i Fångenskap

I juni 2006 kidnappades Gilad Shalit av Gazas regering, Hamas. Idag, fem år senare fyller han 25 och har spenderat denna tid under hemska förhållanden som olovligt hållen fånge. Under dessa fem år har hans tillstånd inte avslöjats, hans förhållanden hålls hemliga och Röda Korset hindras från att träffa honom i strid mot folkrätten.

Per Gahrton skrev idag i DN om hur Israel är världens värsta förbrytare. Sin vana trogen får hans Israelhat honom att blunda för hans bundsförvanters brott och överdriva hans hatobjekts. Samtliga palestinska fångar i israeliska fängelser har ställts inför rätta. Samtliga palestinska fångar i israeliska fängelser får besök av röda korset. Samma respekt för mänskliga rättigheter och folkrätten visar inte Hamas. På Palestinagruppernas blogg hyllade Per Gahrton den Palestinska myndigheten och Libanon som Mellanösterns sanna demokratier. Libanon, ett land som har särlagstiftning mot palestinier vilket begränsar deras yrkesval och förbjuder dem från att bli medborgare.

Under helgen kom uppskattat stöd för Gilad Shalit från Krister Kronelid och Per-Erik Holmberg från Kommunal respektive IF-Metall i Bohuslän. De har varit och besökt Gilad Shalits familj och det de har upplevt har chockat dem. Faktumet att Hamas spelar med denne unge mans liv i hopp om att försöka få tusentals terrorister fria är folkrättsvidrigt och omoraliskt

Det är upprörande att ett lands folkvalda regering kidnappar andra länders medborgare. Det är upprörande att Hamas inte ger honom en rättegång eller behandlar honom som en krigsfånge enligt Genèvekonventionen. Fallet Gilad Shalit är omoraliskt, orättfärdigt och strider mot internationell lagstiftning.”

Fem år efter att Gilad Shalit blev kidnappad så vet vi fortfarande inte var han befinner sig eller hur hans hälsotillstånd är. Till skillnad från tillfångatagna terrorister från Hamas så har han inte fått en rättegång, får inte besök av Röda Korset och får inte korrespondera. Catherine Ashton, EU:s höge representant för utrikesfrågor uttryckte i ett möte med Israels president Shimon Peres EU:s stöd för Shalit och sympati med hans familj. Det är dags för det internationella samfundet att sätta press inte bara på Hamas utan även på deras finansiärer Syrien och Iran.

Läs mer: Newsmill, Israels Utrikesdepartement

Svar till Per Gahrton på DN Debatt

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*