Krigsoffer får vård vid den syriska gränsen

Emek Medical Center

En bild från Emek Medical Center som fick nödvändig vård genom organisationen Save a Child’s Heart.

Ryktet om det israeliska fältsjukhuset intill den syriska gränsen sprider sig och skadade krigsoffer söker sig till gränsen för vård.

I juni kunde vi rapportera på bloggen att försvarminister Moshe Ya’alon beslutat att öppna ett fältsjukhus för att hjälpa skadade syrier. Förutom att man ger grundläggande vård på plats skickas även svårt skadade syriska medborgare vidare till sjukhus i Israel för specialistvård. I sitt uttalande sa Ya’alon att ”vår policy är att ge humanitär hjälp och därför har vi upprättat ett fältsjukhus vid den syriska gränsen. I de fall där personer är allvarligt skadade skickar vi dem vidare till sjukhus i Israel.”

Nu rapporterar Reuters att allt fler i Syrien är medvetna om det israeliska fältsjukhuset.

”En syrisk rebell ligger i en sjukhussäng inte ens 16 mil från Damaskus. Inte långt därifrån sitter en syrisk mamma bredvid sin dotter som blivit skjuten i ryggen av en prickskytt. Vid årets början var det endast några få som kom över Golanhöjderna till Israel men det är nu utvecklats till ett stadigt flöde…”

Det är dock inte helt riskfritt för syrier att söka vård för sina skador. Mamman till flickan som blivit skjuten säger till Reuters att ”det fanns en man där jag kommer ifrån som fick behandling i Israel, regimen dödade hans tre bröder. De kommer att döda mina söner och min man om de får reda på att vi var här”.

Sedan inbördeskriget startade 2011 har över 100 000 människor dött och enligt FN befinner sig över 2 miljoner människor på flykt undan striderna. IDF går inte ut med några siffror på hur många som behandlas men på Western Galilee Hospital har många fått avancerad vård. Hur många som befinner sig på fältsjukhuset är oklart.

Läs mer:

Israel har upprättat fältsjukhus vid syriska gränsen

Across enemy lines, wounded Syrians seek Israeli care

Genom Save a Child’s Heart har ännu ett liv räddats – denna gång en syrisk flicka

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*