Många ensamma soldater har återförenats med sina familjer inför de stora helgerna

Under mer än en timme innan hans mamma anlände till Ben Gurion-flygplatsen, satt Slava Podgursky i ankomsthallen i sin uniform med en bukett rosor i handen.

Podgursky är en ensam soldat, tjänstgör i IDF men utan en familj i Israel. Hans mamma anlände från Ryssland med det första av 21 flyg som anlände under veckan för att återförena familjemedlemmar till ensamma soldater i Israel, utan kostnad.

Projektet är ett samarbete mellan El Al, Israel Hotel Association, IDF Manpower Directorate och The Association for the Wellbeing of Israel’s Soldiers.

”Jag visste att det skulle bli svårt (att komma hit ensam)”, säger Podgursky. ”Men jag gör det för att få hit min familj så att vi ska kunna få ett bättre liv”.

Även om Podgurskys familj fortfarande lever i Ryssland så kommer hans mamma och bror ändå få tillfälle att vara tillsammans med honom till Rosh Hashana. De kommer bl a att besöka Klagomuren.

Mer än 200 familjemedlemmar till 77 ensamma soldater kommer att få en tur- och returbiljett och 5 dagars hotellvistelse i Tel Aviv-området under helgerna.

Ensamma soldater fick mycket uppmärksamhet under Operation Protective Edge i sommar efter att två soldater som nyligen kommit från USA, dött.

Cirka 6 000 ensamma soldater tjänstgör just nu i IDF, inklusive de som är från Israel men som inte stöds av sina föräldrar.

”När jag först kom hit var jag 12 och jag tänkte: när ska jag komma tillbaka?”, säger Maksim Kolesnikov, en annan ensam soldat vars föräldrar kom till Israel i veckan. Bredvid honom på flygplatsen står Kolesnikovs mamma, Irena, som hade blandade känslor inför sin sons militärtjänstgöring. Å ena sidan oroar hon sig över hans säkerhet men å andra sidan är hon stolt över att han har fått möjligheten att tjäna sitt land.

”Under hela tiden som kriget pågick, tittade jag på nyheterna och Internet hela tiden”, sa hon

Liksom Podgursky säger Kolesnikov att hans övergång till livet i Israel och dess kultur har varit svårt. Han talade nästan ingen hebreiska när han kom.

Lee Fmouha flyttade från Kenya när hon var 10 med sina föräldrar och kom tillbaka till Israel förra året för att tjänstgöra i IDF:s officerskurs.

”Kenya var bra under de åtta åren jag bodde där men när jag blev 18 kände jag att det var dags att återvända till Israel”, säger hon.

Fmouhas föräldrar har också fått en gratisresa från Kenya för att besöka henne för första gången sedan hon tog värvning.

Att immigrera som en ensam soldat är kanske inte lätt med för sådana som Podgursky som hoppas kunna bana väg till Israel för sina familjer, är det enda sättet. ”Någon måste göra det”, säger han. ”Någon måste vara den första”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*