I dagarna släpps den svenska översättningen av Simon Sebag Montefiores monumentala ”Jerusalem – Biografin”. Släkten Montefiore har spelat en central roll för framväxten av det moderna Jerusalem utanför de gamla stadsmurarna och alla som besökt staden minns den karakteristiska Montefiores väderkvarn liksom den underbara stadsdelen Mishkenot Shaananim, båda skänkta av den store brittiske filantropen och statsmannen Sir Moses Montefiore. Hans sentida ättling, den världsberömde rysslandshistorikern Simon Sebag, har nu efter år av förberedelser och trogen familjens valspråk – Jerusalem! – slutfört ett magistralt verk om den ”universella staden” under tre årtusenden.
Montefiore tar läsaren med på en svindlande resa genom seklerna där oräkneliga av historiens största gestalter passerar revy: Salomo, Saladin och Suleiman den store tillsammans med Kleopatra, Caligula och Churchill och naturligtvis de tre stora monoteistiska världsreligionernas centralgestalter – Abraham, Jesus och Mohammed. För Montefiore är Jerusalem ett världsarv utan motstycke, helig för tre religioner och andlig huvudstad för alla folk och alla tider.
Enastående väl dokumenterad blir Montefiores Jerusalem en hyllning till oräkneliga kulturers, folks och religioners möten i den Heliga staden alltsedan historiens begynnelse. I denna historia utan motstycke har alla Abrahams barn sin del men också ett gemensamt ansvar att bevara och föra vidare traditionen av Jerusalem som en världens andliga mittpunkt. För som Simon Sebag Montefiore säger: ”Jerusalem förblir världens centrum”.
Har just läst alla böcker av Amoz Os, som finns på Almedalsbiblioteket i Visby, de daterar sig bakåt till 1975 och där har man också en fantastisk beskrivning av Jerusalem. Men hans historia är hans familjs historia och den börjar ngnstans på 1800-talet, i Vilnius, ja ni vet själva!
Montefiori blir den stora kompletteringen!!
Stockholm den 23 september 2011
Shabat Shalom
Iréne Jibané Rodriguez
För övrigt borde Amos Oz få Nobelpriset i litteratur i år!!