Möte med Eli Degibri

Eli Degibri i Stockholmsvintern

”Det är stämningen på klubbarna, den där känslan av intimitet, som gör att man lyfter som musiker. Att kunna se publiken och känna närheten.”

Jag träffar Eli utanför Fasching på Kungsgatan i Stockholm. Vädret är friskt, även för en svensk, men Eli kommer utan mössa och handskar och tar mig i hand med ett leende – säkerligen laddad inför konserten ikväll.

Eli berättar att han började sin musikaliska bana på ungefär samma sätt som många i Sverige gör – genom en musikskola för ungdomar. Orkestrarna i Israel är uppbyggda i tre steg och han fick som alla andra börja sin musikaliska bana i nybörjarorkestern. Ganska snart avancerade han och hamnade i en orkester som en gång om året åkte utomlands på turné. ”Det var faktiskt med den orkestern jag reste utomlands för första gången. En gång åkte vi till USA och en gång till Europa. Det öppnade mina ögon och det var då jag bestämde mig för att det var det här jag verkligen ville hålla på med”.

Efter gymnasiet fick Eli ett stipendium som tog honom till Boston och Berklee College of Music. Ett år senare var han en av endast sex musiker som tilldelades ett ”full scholarship” för vidare studier vid Thelonious Monk Institute of Jazz.

”Det har aldrig varit fråga om något annat än jazz”, säger Eli, ”från första gången jag hörde jazz som liten har vägen varit rak och det hela började med att jag hörde ett ungdomsjazzband i Israel som spelade Dixieland”.

När jag frågar honom om hur jazz ska spelas är svaret lika självklart som kort: ”på klubbar naturligtvis! Det är stämningen på klubbarna, den där känslan av intimitet, som gör att man lyfter som musiker. Att kunna se publiken och känna närheten. Att spela för många människor i stora lokaler är naturligtvis också kul men jag föredrar helt klart att spela på en klubb”.

Eli tillsammans med Herbie Hancock Foto: Privat

Inspirationen hämtar Eli från andra storheter som John Coltrane, Wayne Shorter, Oliver Nelson, Sonny Rollins men när det kommer till de låtar han själv skriver kommer inspirationen främst ifrån klassisk musik och israeliska sånger, främst sånger av Yoni Rechter – ”Israels störste låtskrivare” om Eli själv får bestämma.

Eli har varit i Sverige två gånger tidigare, då kom han hit med Herbie Hancock och Al Foster. Tiden med dessa två jazzgiganter var en viktig period i hans liv och han utvecklades enormt – ”om jag inte hade fått möjligheten att arbeta tillsammans med Herbie och Al tror jag inte att jag hade varit där jag är i dag. Men samtidigt gör jag något väldigt viktigt nu med den här turnén, det är första gången som jag är på turné med mina favoritmusiker som också är mina bästa vänner”.

Eli har redan släppt fem skivor och den sjätte är på väg. Den är redan inspelad och kommer ut i september.

Vi önskar Eli all lycka, inte bara med konserten ikväll utan även hans fortsatta karriär, det kommer att bli spännande att följa honom framöver.

 

Eli spelar ikväll klockan 20.00 på Fasching på Kungsgatan. Insläpp från klockan 18.00.

Boka/köp biljett direkt på Fasching – Eli Degibri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*