Ny cykel- och vandringsled runt Beersheva

Här märks leden ut Foto: SPNI/Israel Trail Committee

Initiativtagarna för Round Beersheva Trail har vunnit ett ECO-Award från European Ramblers Association för sitt arbete med att förena det urbana livet med landsbygden.

Society for the Protection of Nature in Israel (SPNI) har, genom den nya cykel- och vandringsleden på 42 kilometer runt staden Beersheva i södra Israel, nyligen vunnit ett specialpris från European Ramblers Association.

Leden, som på engelska officiellt heter ”Round Be’er-Sheva Trail” (RBST) sträcker sig runt hela staden som är Israels sjunde största med en befolkning på cirka 195 000 och internationellt känd som ”Negevs huvudstad”.

Leden har skapats genom att koppla samman, och förbättra, några av de ursprungliga vandringsstråken som fanns runt staden. Den som nu går eller cyklar hela sträckan kommer att tas igenom staden, passera kulturarv, arkeologiska och historiska sevärdheter samt kristna, muslimska och judiska platser.

RBST har utvecklats med ett särskilt syfte i åtanke och meningen är att leden skall fungera som ett ”grönt bälte” mellan öppna och bebyggda områden för att på så vis kunna bevara det naturliga inslaget i samband med stadens framtida expansion och utveckling.

Det är just denna ovanliga urbana miljömodell som gjorde att de tilldelades ett pris för sitt arbete.

 

Ungdomar kläckte idén

Idén för leden kläcktes av några tonåringar som gav sig ut runt staden i samband med lärarstrejken 2007, säger Ronit Zeevi som kommer från SPNI i Beersheva. De var ute och gick och efter att de upptäckte de bysantinska vattencisternerna kom de till SPNI:s kontor för att berätta om sin idé. Zeevi säger att de kom till henne och sa att de hade hittat några vattencisterner som man borde göra något med ”och vi tänkte att eftersom de finns så många arkeologiska sevärdheter så borde vi faktiskt göra något, och varför inte en vandringsled runt Beersheva så att de som kommer hit och inte vet så mycket om regionen kan få se det med egna ögon”.

Karta över den nya leden Foto: SPNI/Israel Trail Committee

SPNI satte igång med att organisera möten med involverade parter som bestod av representanter för staden, Israel Nature and National Parks Service, Jewish National Fund, Antiquities Authority och Committee for Israel’s Hiking Trails. Några månader senare märkte man ut var den nya leden skulle gå och satte spaden i marken.

”Vi beslöt att dela upp leden i fem olika delar eftersom den totala sträckan nästan är ett maraton vilket gör det svårt att ta sig runt på en dag.”

Leden har även dragits så att den kommer att sammanfogas med Israel National Trail via en rad mindre leder som ännu inte är färdiga.

I mars 2012 invigdes Round Be’er-Sheva Trail av borgmästare Ruvik Danilovich och därmed accepterade borgmästaren även kommunens ansvar att underhålla leden.

 

Sammanfogar gammalt och nytt

Beersheva har varit känt sedan bibliska tider. Beersheva omnämndes första gången i Första Mosebok som ökenregionen vid den norra kanten av Negev där patriarkerna Abraham och Isaac slog sig ner.

Vad namnet exakt betyder är inte avgjort men det skall antingen vara Edsbrunnen eller De sju brunnarna, vilket refererar till den fredsed som här svors mellan Abraham och Abimelek eller de sju brunnar som senare grävdes av Isaac.

Den moderna staden byggdes bredvid den plats där man funnit resterna av en bosättning från den israelitiska perioden fram till Romarriket. Dagens Beersheva är en blomstrande storstad där man bland annat finner Ben-Gurion universitetet och Soroka Medical Center.

När man planerade leden var man noga med att minimera ingreppet i naturen vilket man med lätthet kan se då man tagit tillvara den naturliga topografin, naturresurser samt flora och fauna.

Vilda blommor längs leden Foto: SPNI/Israel Trails Committee

”Leden passerar bara 200-300 meter från vissa bostadsområden och för vandraren förbi Negev Brigade Monument; Neve Menachem, där en ny arena håller på att byggas och ett område med unika blommor som vi hoppas skall växa till ett litet reservat,” säger Zeevi.

“I väster passerar leden den zoologiska trädgården, i söder genom vad som kommer att bli en stor park bredvid Beersheva River och Beit Eshel (historisk plats från 1943), i öster inte långt från Tel Beersheva Archeological Park och i norr nära förorten Omer. Den passerar genom historia, arkeologi, bostadsområden, natur, vatten, tåg…ja, allt!”

Läs mer om Beersheva

Läs mer om Negev

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*