Öppna skyar mellan Israel och EU

Israel och EU har skrivit på en överenskommelse om att öppna luften för flygtrafik. Överenskommelsen kommer att implementeras gradvis fram till sommaren 2017 då flygtransport mellan EU och Israel skall vara helt öppen.

EU:s kommissionär för transport, Siim Kallas, sade att överenskommelsen är ”mycket viktig för att stärka ekonomiska-, handels- och turismförbindelserna mellan israel och EU.” Vidare sade Kallas att ”Israel är en viktig samarbetspartner för EU och överenskommelsen kommer att stärka flygförbindelsen mellan bägge partners och etablera en hög nivå av likriktning i regelverken.”

Passagerartrafiken mellan israel och EU står för 60% av Israels reguljära lufttrafik. 2011 reste 7 miljoner mellan landet och EU. I och med överenskommelsen så kan priser komma att sjunka och därmed öka trafiken.

Från den Israeliska sidan var glädjen lika stor. Israels transportminister Israel Katz sade att överenskommelsen var en bedrift som saknade likhet. Katz är övertygad om att det kommer integrera Israel med det globala luftrummet och därmed öka turismen, skapa nya jobb och stärka landets ekonomi.

läs mer: SVD

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*