Peace on ice – hockeyskola i norra Israel samlar barn

Barn från hockeyskolan Canada Israel Hockey School träffar premiärminister Netanyahu och Harper under besöket i Kanada

Barn från hockeyskolan Canada Israel Hockey School träffar premiärminister Netanyahu och Harper under besöket i Kanada

Kanada står bakom ett fantastiskt initiativ i norra Israel – en hockeyskola där barn från judiska, arabiska och drusiska byar möts och spelar tillsammans.

Några kommer kanske ihåg filmen Cool Runnings? Rodel i Jamaica är ungefär en lika otippad sport som ishockey är i Israel. Men några filantroper och ishockeyentusiaster från Kanada var fast beslutna om att introducera sporten i Israel. En av dem som hjälpt till att starta projektet heter Sidney Greenberg och är till vardags vice-president för företaget Astral Media i Kanada.

Canada Israel Hockey School ligger i Metulla, en israelisk stad nära gränsen till Libanon, och har 424 elever varav 150 är flickor, förklarar Levav Weinberg. Weinberg är general manager för skolan och även hockeytränare på fritiden.

Barnen har tillgång till den enda ishockeyrinken i Israel med olympiska standardmått. Rinken byggdes 1992 och under många år var rinken i Metulla den enda i hela Israel. Efter att inte riktigt ha hittat någon passande idrott provade Weinberg ishockey för första gången 1994. ”Jag var ganska hyper av mig och hade svårt att sitta still. Jag behövde vara aktiv och valde hockey. Det passade mig perfekt och jag förälskade mig i sporten”.

Att få tag i tillräckligt med utrustning för alla spelare var dock ett problem. ”Vi hade bara 15 klubbor. Om du inte var där först för att kunna välja fick du spela med en klubba som var för kort eller felvinklad. De 15 klubborna var både vänster och högerklubbor,” minns Weinberg.

Efter fem år i Försvarsmakten frågade Weinberg sina kompisar om de inte skulle börja spela igen men det var dyrt med istid för dessa nymuckade soldater. De spelade när de hade råd.

 

10-årige Shachar Ben-Haim fintar upp målvakten på läktaren

10-årige Shachar Ben-Haim fintar upp målvakten på läktaren

”Jag hörde att du gillar hockey och Israel”

Under 2009 var Sidney Greenberg i Israel för en internationell hockeyturnering. Weinberg fick en chans att prata med honom sa att: ”Vi har 14 spelare och en målvakt. Jag hörde att du älskar hockey och Israel och att det är du som står bakom den här hockeyturneringen – kanske du skulle kunna hjälpa oss med 1000-2000 dollar så vi skulle kunna få lite istid?”

”Pengar är inte problemet,” sa Greenberg och drog fram 10 000 dollar ur ena fickan och lika mycket shekel ur den andra. ”Men jag sponsrar inte herrlag. Ge mig istället ett förslag och en budget så skall jag sponsra en ishockeyskola”.

Weinberg blev lite orolig och visste inte riktigt hur han skulle göra men inom två veckor hade han en check på 35 000 dollar för att starta en skola för barn mellan sex och fjorton i Metulla.

Barnen kommer från arabisk-israeliska byar, en drusisk by på Golanhöjderna, samt israeliska byar nära den libanesiska gränsen.

Barnen blir hela tiden bättre och snart kommer säkert Israel ha sitt första hockeyproffs och det har gått fort säger Weinberg:

”Från början visste barnen ingenting om hockey och de kunde framförallt inte åka skridskor, det fanns ju inte så många möjligheter att lära sig det innan. Under de första fyra eller fem månaderna fick barnen lära sig att åka och stanna och sedan fick de klubbor och delades in i lag.”

Idag finns det 13 lag och 10 tränare. Alla barn har tillgång till istid tre gånger i veckan för den symboliska summan 20 dollar. En personalstyrka på tolv personer står bakom projektet och Weinberg arbetar fortfarande som frivillig.

Nästa år kommer en tränare från Kanada som förhoppningsvis skall ta dem till nästa nivå men de har redan haft kontakt med tränare som Mike Mazeika från Toronto Maple Leafs.

Barnen får också en chans att se världen och de har bland annat varit i Hockey Hall of Fame i Toronto. Där fick de även möta både Israels och Kanadas premiärminister och spelare från NHL-laget Winnipeg. Ett av lagen var nyligen i Los Angeles där barnen fick se och lära av spelare från LA Kings. Ett av flicklagen har just varit på träningsläger i Finland.

Idag har alla barn egen utrustning och allt har betalats av donationer från de judiska församlingarna i Toronto och Montreal som varje år har särskilda insamlingar för barnen. Och Air Canada flyger naturligtvis över utrustningen gratis till Israel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*