Pinonjärer i Negev-öknen

Omkring 700 000 personer, eller cirka åtta procent av den israeliska befolkningen, bor i Negev, som omfattar mer än hälften av staten Israel från Beersheva i norr till Eilat i söder. 200 000 av dem bor i staden Beersheva, den inofficiella huvudstaden i Negev. Beersheva upplever just nu en företags- och byggboom,
och befolkningen förväntas fördubblas under de kommande åren.

Leah och Gadi Nechimov kan inte drömma om att leva någonstans annanstans än i Negev-öknen – trots tryckande värme dagtid och frost nattetid, trots vargar som hotar deras mjölkgetter, och trots avsaknaden av grannar så långt ögat kan se. Detsamma gäller för de mer än 100 israeliska familjer som varje år som väljer att byta stadslivet mot en ny jordnära tillvaro, till synes mitt i ingenstans.

Goats at Naot Farm

Makarna Nechimov etablerade Naot Farm för nio år sedan med hjälp av det regionala rådet Ramat Hanegev. De ägde tidigare en kedja av restauranger i centrala Israel. ”Vi var nästan 40 och det var dags att uppfylla vår dröm om att bygga en gård från noll,”  förklarar Leah Nechimov. ”Vi bestämde oss för getter, för att göra ost. Vi arbetade först på en getgård nära Jerusalem för att lära oss grunderna, men vi är fortfarande lärande.”

 Mycket av utbildning, kultur och yrkesliv i regionen kretsar kring Midreshet Sde Boker, ett utbildningcenter med forskning och bostäder. De omkring två dussin institutionerna inkluderar Ben- Gurion universitetets Jacob Blaustein institut för Desert Research och Ben-Gurion Heritage Institute. Det är där Nechimovs yngste son, 11 år, går i skolan och träffar vänner från lika isolerade familjer som hans egen.
”Kostnaden per barn i skolsystemet är fem gånger mer här än i städerna,” säger Raz Arbel, chef på turismdepartementet. ”Men att prioritera utbildning, även trots en hög kostnad per capita, bidrar till att göra Negev till en attraktiv bostadsort.”

De flesta av de nya pionjärerna är sekulära, men antalet religiösa ökar och blandade byar är under utveckling, enligt Arbel.

Alon Badihi, verkställande direktör för JNF Israel Office, visar att det finns hundratals namn på en väntelista för Gvot Bar som är en helt ny by nära Beersheva. Den planeras som en exklusiv sekulär by för cirka 400 familjer. Den stoltserar med många offentliga verksamheter såsom daghem och en två hektar stor park med cykelvägar. ”Om vi hade tillräckligt med mark, så skulle vi kunna sälja 1000 hus”, säger Badihi.

Det är dock fortfarande en bit kvar innan Negev matchar den vision David Ben-Gurion, Israels första premiärminister, hade.
År 1951 var Ben Gurion på väg till Mitzpeh Ramon och uppmärksammade några tält längs vägen. En grupp före detta soldater inrättande en kibbutz för att föda upp hästar och nötkreatur. Han stannade för att prata med de unga pionjärerna, och kom fram till att han ville ansluta sig till kibbutzen (trots sin relativt höga ålder på 67 år). Hans ansökan om medlemskap godkändes, men bara med en knapp majoritet.
Idag är kibbutzen, inklusive Ben Gurions anspråkslösa hus, en stor turistattraktion som bland annat visar en film om Ben Gurions passion för befolka Negev. Hans dröm var fem miljoner invånare i Negev.

Kibbutz Sde Boker features path markers with quotations from David Ben-Gurion about settling the Negev

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*