Premiärminister Netanyahu berömmer Kanadas handling

Premiärminister Netanyahu Foto: MFA Reuters Archive

Det var i fredags som Kanadas utrikesminister John Baird meddelade att Kanada stänger sin ambassad i Teheran med omedelbar verkan och ger iranska diplomater fem dagar att lämna Ottawa och Kanada.

”Kanadas ställning vad gäller regimen i Teheran är välkänd. Kanada ser den iranska regeringen som det största hotet mot fred och säkerhet i världen” sa Baird i sitt uttalande. Han sa vidare att ”den iranska regimen förser Assads regim med utökad militär assistants; den vägrar att följa FNs resolutioner om sitt kärnvapenprogram; den hotar regelbundet Israels existens och bedriver rasistisk anti-Semitisk retorik och uppmanar till folkmord; den är en av världens värsta kränkare av mänskliga rättigheter; och den skyddar och förser terroristgrupper med materiellt stöd, vilket lett till att Kanadas regering formellt ser sig tvungen att lista Iran som en statssponsor av terrorism under Justice for Victims of Terrorism Act”.

Premiärminister Netanyahu kommenterade Kanadas beslut med att berömma landets premiärminister i ett uttalande på fredagseftermiddagen:

”Jag skulle vilja berömma Kanadas premiärminister Stephen Harper för att ta steget som visar på ledarskap och mod och som sänder ett tydligt budskap till Iran och hela världen.

En vecka efter uppvisningen av anti-Semitism och hat i Teheran, tar Kanadas regering ett moraliskt steg av högsta rang. Kanadas beslutsamhet är väldigt viktig för att iranierna ska förstå att de inte kan fortsätta sin rustning för att utveckla kärnvapen. Denna praktiska åtgärd måste tjäna som ett exempel på internationellt ansvar för det globala samfundet. Det är viktigt att det internationella samfundet deltar i detta genom att upprätta tydliga röda linjer för Iran”.

Läs mer:

Canada Closes Embassy in Iran, Expels Iranian Diplomats from Canada

PM Netanyahu on Canada’s decision to expel Iranian ambassador and close embassy in Tehran

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*