President Peres uppmanar EU att bannlysa Hizbollah

President Peres

Det är dags för alla länder i världen, och särskilt Europeiska unionen, att sätta upp Hizbollah på sin terroristlista.

President Shimon Peres uppmande i går EU att sätta upp Hizbollah på sin lista över förbjudna terroristorganisationer på grund av inblandingen i bombningarna i Bulgarien, på Cypern och i Nigeria.

”Inte långt härifrån pågår just nu en fruktansvärd tragedi. I Syrien skjuter presidenten sitt eget folk, landets barn. Vid vår gräns mot Libanon driver Nasrallah, insvept i en mantel av religiositet, Libanon mot ett blodig krig. Det är dags att kalla Hizbollah för vad det egentligen är – en mordisk terrororganisation. USA och många andra länder har redan tagit ställning och förklarat Hizbollah en terroristorganisation. När det nu har bevisats att det var Hizbollah som låg bakom terrorattentatet i Bulgarien, europeisk mark, där man mördade oskyldiga civila, och samtidigt som rapporter visar på ökat samarbete med Iran och inbladning i attackerna på Cypern och i Nigeria, är det dags för alla länder i världen, och särskilt den europeiska unionen, att terroriststämpla Hizbollah.”

President Peres sa vidare att ”Hizbollahs svärd hotar freden i Libanon mer än Israels säkerhet. Nasrallahs handlingar fläckar Libanon och landet måste bestämma vilka väg man vill ta – den mot krig eller den mot fred. Om vägen mot krig väljs kommer man tvingas leva med bördan av att ha startat det, om istället vägen mot fred väljs kan man återvända till Libanons vagga som ett mångkulturellt land. Vi erbjuder vår hand på vägen mot fred, men Nasrallah söker det motsatta.”

”I Mellanösterns länder rasar stora stormar, i Irak, Jemen och Libyen råder konflikt och i andra länder eskalerar våldet. Dessa situationer har ingenting att göra med Israel – det är konflikter som antänts inifrån. Israel har alltid sökt fred. Vi bedrövas av miljoner människors lidande – de som är offer, flyktingar, hemlösa och hungriga. Vi är villiga att utöka vårt humanitära den dag frågan kommer.

Vi måste också vara vaksamma vad gäller flödet av vapen från Syrien till Libanon. Vapen från Iran underblåser och förvärrar katastrofen i Syrien samtidigt som de stärker Hizbollah. Det finns inget visare än fred och det finns inget bättre för Mellanöstern än regional fred. Terrorn mot Israel kommer inte uppnå sitt mål, den kommer istället uppnå det motsatta och skada dem som ligger bakom den. Vi står fortfarande inför allvarliga faror men vi kommer att övervinna dem, precis som vi övervunnit dem förr.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*