Robothjärna uppfunnen i Israel

Arkivbild

Israeliska forskare vid Tel Aviv- universitetet har i dagarna lyckats implantera ett datorchip i en hjärnskadad mus hjärna. Chipet fungerar som en ”robotlillhjärna” och hjälper därmed den tidigare förlamade musen att återfå rörlighet.

Projektet som är ett samarbete mellan Israel, Spanien och Österrike hoppas leda till att människor med amputerade lemmar ska kunna få mekaniska proteser som de kan styra normalt. Då projektet ser lovande ut så hoppas de att nå dit inom 10-15 år.

Idag så behandlas förlamade människor med rörelseterapi i hopp om att hjärnan ska reparera sig själv. Matti Mintz, Professor i neurobiologi vid Tel Aviv-universitetet, sade att i framtiden så kommer detta att kunna kompleteras med både genetisk behandling och att ersätta skadade delar med syntetiska hjälpmedel såsom datorchip.

När datorchipet opererades in i musen så interagerade det väl med musens hjärna. Det tog emot, tolkade och skickade vidare information från hjärnstammen och främjade kommunikation mellan hjärnan och kroppen. Forskarna lyckades visa att musen kunde utföra handlingar med chippet aktiverat som den annars inte kunde utföra. Detta är ett bevis på att konceptet fungerar och forskningen kan nu gå vidare.

Läs mer: Weizmaninstitutet nyskapande inom populärvetenskap, Israelisk vatten teknologi, Israel satsar mest på forskning

DN 2 3 4 5 6 7 8 SVD

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*