Sällsynta smycken funna

Fyndet är ett av de mest värdefulla som någonsin gjorts från biblisk tid. En av juvelerna är ett konstverk som inte förut har skådats i regionen.

Sällsynt fynd av 3000 år gamla smycken i Meggido

Foto: Israel Antiquities Authority

Fyndet är ett av de mest värdefulla som någonsin gjorts från biblisk tid. En av juvelerna är ett konstverk som inte förut har skådats i regionen.

Forskare från Tel Avivs universitet har nyligen upptäckt en samling guld- och silversmycken som kan dateras till omkring 1100 f Kr och som låg gömda i ett kärl på en arkeologisk utgrävningsplats i Tel Megiddo i Jezreeldalen. Ett av fynden, ett guldörhänge är dekorerat med gjutna stenbockar eller vilda getter och är utan motstycke, tror man.

Fyndet gjordes redan 2010 men har sedan dess genomgått molekylanalyser. När de till slut tvättades, fann man i det smutsiga vattnet ringar, örhängen och pärlor. Forskarna tror att samlingen som upptäcktes i ruinerna av ett privat hem i norra delen av Megiddo, härstammar från  en tidsperiod som kallas ”järn1” och åtminstone en del av fynden kan ha sitt ursprung från Egypten. En del av smyckenas material och utformning, inklusive karneolpärlorna, stämmer överens med egyptisk design från samma period.

När forskarna grävde fram keramikurnan ur jorden på utgrävningsplatsen hade de ingen aning om att det fanns smycken inuti urnan. Smyckena var välbevarade och inlindade i tyg men omständigheterna kring smyckena är höljt i dunkel.

”Människor försökte gömma sina smycken och av någon anledning kunde de ibland inte återkomma för att ta dem tillbaka”.  säger en av forskarna vid universitetet.

Samlingen omfattar ett antal månformade örhängen som var vanliga under den kananitiska tiden, men man fann dessutom ett stort antal guldföremål och ett stort antal karneolpärlor som egyptierna ofta använde under samma period. Detta pekar mot ett starkt egyptiskt samband vilket inte var konstigt då kontakten mellan Egypten och Megiddo på den tiden var vanligt förekommande.

Forskarna hoppas nu att analyser av både tyget och smyckena ska kunna berätta mer om var samlingen ursprungligen kommer ifrån. Om guldet är äkta eller om det är en blandning av guld och silver, kommer att kunna avgöra om de härrör t ex förmodligen från Egypten, ett område som då hade ont om silver men hade mycket guld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*