Samexistens i en glasstrut

Glass från Bouza

Turister som åker till västra Galileen dras ofta till två ”tvillingbyar” – den judiska byn Ma’alot och den arabiska byn Tarshiha – på grund av de vackra vyerna och de goda exemplen på fredlig samexistens. På sista tiden har dock många turister även dragits till byarna på grund av den något annorlunda anledningen – glass.

I ett gammalt arabiskt hus med utsikt över Tarshiha shuk (marknaden) öppnades tvillingbyarnas första glassbar i juli förra året. Det dröjde inte länge innan nyfikna judiska, kristna och muslimska invånare fick upp ögonen för glassbaren och strömmade dit för provsmaka.

Adam Ziv, en av delägarna, säger att ”vår glass görs på italienskt vis men influeras även av regionen här i Galileen och folk gillar den”. Ziv bor på kibbutzen Sasa och öppnade glassbaren tillsammans med Alaa Sawitat, som äger en populär liten bistro i Tarshiha, och de kallar den ”Bouza” som betyder glass på arabiska.

Även fast de flesta nog associerar en trendig glassbar med Tel Aviv så säger Ziv att han avsiktligt valde att etablera glassbaren utanför metropolen:

”Känslan i Tel Aviv är att det är helt normalt att gå upp på morgonen, äta lite glass och lyssna på en koncert – så varför skulle inte samma sak kunna gälla även här ute i periferin? Och dessutom så jag tycker om att bo här uppe i bergen”.

Glass med smak av Mellanöstern

Yrkeshemligheter

Ziv lärde sig glassmakeriets hemligheter under en resa som han gjorde till Kanarieöarna, Italien, Cap Verde och Storbritannien. Han finansierade resan genom att jobba på de ställen han besökte. I Pisa i Italien arbetade han på ett litet café och på Kanarieöarna i en glassbar.

Ziv kom tillbaka till kibbutzen Sasa under våren 2011 och hade då bestämt sig för att öppna eget. Han vände sig till Tarshihabon Sawitat för råd och idéer om var det skulle vara bäst att öppna upp den lilla glassbaren och ganska snart blev de affärspartners och öppnade upp Bouza tillsammans. Vad gäller smaker så är det något som Ziv tycker om att experimentera med men storsäljaren är och verkar förbli olika glassorter med nötsmak.

“Allt med nötter – hasselnötter, pinjenötter, pistage – är storsäljare. Vi testar även med några Mellanösternblandningar som            granatäpple, citrongräs, choklad och mint. Vi arbetar fortfarande med att ta fram en glass med kanafehsmak (ett sött bakverk gjort på ost) men har inte riktigt lyckats få fram det rätta receptet än.”

Glass året runt

I Israel är vädret fantastiskt nästan hela året vilket gör att glass inte endast är något man äter på sommaren som här i Sverige. Den genomsnittliga israelen äter ungefär 10 liter glass per år vilket kan jämföras med ungefär 6,2 liter i Italien.

Trendiga glassbarer kan snart hittas runt om i hela Israel och det är därför inte särskilt konstigt att det nu även finns en ”Bouza-bar” i Tarshiha som helt klart är en växande turistdestination. Ziv säger även att israeler gillar idén med judisk-muslimsk samarbete bakom disken.

Israeler tycker om att kunna berätta en historia om ett ställe de ätit på eller besökt och på samma sätt som de alltid pratar om det bästa ”hummusstället” kan du nu prata om den bästa glassbaren.

De som besöker Bouza är en salig blandning av turister, personer från omkringliggande byar och kibbutzer. På eftermiddagarna är det fullt med skolbarn och för skolbarnen kostar glassen endast en spottstyver då de självklart får rabatt.

När Ziv får frågan vad han vill att besökarna skall tänka på när de ätit hans glass svarar han ”Jag vill att de skall komma ihåg vägen hit så att de kommer tillbaka”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*