Solkraftverk Exporteras

Omgärdad  av 52 heliostatiska solpaneler som roterar efter solens position så reser sig det 35 meter höga tulpanformade mottagartornet. Inuti tornet värms luften till 1000 grader Celsius för att driva en gasturbin. Detta är den andra generationen av ”energi blomman”, som AORAs teknologi chef Pinchas Doron kallar systemet, ett banbrytande solkraftverk utvecklat av det israeliska företaget AORA och öppnades i tisdags i Andalusien i södra Spanien. Företagets första solkraftverk öppnades 2009 i södra Israel.Nu planerar en grupp amerikaner att importera systemet till Arizona för att dra nytta av det varma och soliga klimatet.

En blomma kan generera över 100 kilowatt elektricitet samt 170 kilowatt värmeenergi vilket kan användas för att driva andra stationer såsom avsaltningsanläggningar. För att garantera att kraftverket aldrig slutar fungera så har det även en generator som kan drivas på diesel eller naturgas vilken går på när solen slutar skina.

AORA ska nu skicka två tulpaner till Arizona för att generera 200 kw för att visa att det kan fungera som en modell för elförsörjning i sydvästra USA. ”Dom behöver inte komma hela vägen till Europa för att se hur det fungerar.” Sade Michael Horner, vd för det Phoenixbaserade Sisner Engineering NA Corp., en av de drivande bakom projektet.  Horner och hans medarbetare har redan valt ut en plats för kraftverket och ämnar det att bli ett demonstrations- och forskningscentra för USA såväl som Mexiko och Sydamerika.

Enligt Horner är ett hybridkraftverk såsom detta är mycket mer effektivt än liknande solvärmesystem som lagrar solvärme för de mörka timmarna. Därför är de mycket nära att även nå ett avtal med ett gasbolag. ”Du kan ha gas lagrad på plats och du har fördelen att du kan ha ett kraftverk av precis den storlek du behöver” sade Horner. Förhoppningarna är att öppna ett kommersiellt kraftverk i sydvästra USA.

Scott Freymuller från det Young Power Equipment i Arizona ser AORA- eknologin som mycket mångsidig. ”Kraftverket är utmärkt för gruvor där de ofta har problem med att få el.” Freymuller hyllar systemets flexibilitet och dess möjlighet att konstant ge el. ”Det här kraftverket kan stå ensamt, utanför elnätet” tillade Daniel Girard, chef för förnybar energi och energilagring på S&C Electric Company i Chicago.

Israel ligger i framkanten av solkraft och driver många forskningsstationer i Israel och Europa, då framförallt Spanien.

 

 

Läs Mer: DN SVD DI

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*