Svensk-Israeliskt cleantech-samarbete ger utdelning för miljön

Sveriges stora pappersindustri kommer nu att börja samarbeta med israeliska cleantech-forskare för att förbättra miljön. Svensken Tord Gustafsson, och hans israeliska partners dr. Lea Carmel Goren och Tzipi Landesman, alla tre experter på high-tech, cleantech och industriproduktion har gått ihop för att starta ett företag som ska dra nytta av ett israeliskt forskningsprojekt.

Det hela började som ett forskningsprojekt på Hebreiska Universitetet. Målet var att utveckla ett syntetiskt skum som inte bara skulle gå att återanvända utan även vara gjort på naturliga produkter som annars hade slängts. Doktoranden Shal Lapidus under ledning av professor Oded Shoseyov ville skapa ett material som inte var baserat på PVC eller mineralolja. Resultatet blev ett ickesyntetiskt skum gjort på restfibrer från pappersindustrin.

Det svensk-israeliska företaget Melodea har nu fått licens för att tillverka detta skum och kommersialisera dess användning. Då Sverige har en stor pappersindustri så har vi också mycket avfall ifrån den. Det nya miljövänliga skummet kommer alltså inte bara att hjälpa miljön genom att minska utsläppen utan även skapa ett nytt material som kan ersätta miljöfarliga material som används i till exempel flyg-, transport- och byggindustrin.

Läs mer: Jerusalem Post, Hebreiska Universitetet

3 Responses to "Svensk-Israeliskt cleantech-samarbete ger utdelning för miljön"

  1. Pingback: Israelidag » Blog Archive » Israel – Fokus på Start-up och High-Tech

  2. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Israel spenderar mest på forskning och utveckling

  3. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Israelisk Inkubatormodell Resulterar i Svenska Startup-företag

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*