”Ta av dig slipsen, det här är Israel”

Frivärld magasin

Texten är skriven av Waldemar Ingdahl och är publicerad på Frivärlds hemsida.

 

ISRAEL Det har nu blivit klart att Israel får en ny regering efter nyvalet. Landet har många högteknologiska företag och människor ser sig främst som entreprenörer, skriver Waldemar Ingdahl, som har rest till Jerusalem och träffat en av premiärminister Netanyahus rådgivare.

Snön ligger tät i Getsemanes trädgård och på Jerusalems gator. Israel har haft ett av de kraftigaste ovädren på tjugo år med regn som spolat bort vägar och femton oväntade centimeter snö.

Oväntat är även Eitan Elirams utseende. Klädd med en enkel bönekalott på huvudet ser han ut som om han är på väg till en föreläsning, snarare än att han ska ha ett möte i hotell King Davids traditionsfyllda lobby.

”Ta av slipsen, det här är Israel”, säger han hjärtligt. Eliram är premiärminister Benjamin Netanyahus rådgivare i frågor om teknik och nya medier. Han var en av dem som utformade den nya bilden av Israel och posten fick han genom att vinna ett anbudsförfarande. Han undervisar vid hebreiska universitetet och var den förste i landet att doktorera på ämnet sociala medier.

Trots den globala krisen är tiderna relativt goda i Israel. Tillväxten spås av centralbanken till 3 procent i år, budgetunderskottet till 4,2 procent, inflationen medelhög och statsskulden är under kontroll. Israel har vunnit rykte om att vara The Start Up Nation, efter en bok av Dan Senor och Saul Singer som kom 2009.

”Det handlar om att nå ut och bygga ett nytt varumärke för Israel” att visa landet exportframgångar, blomstrande entreprenörskap och förmåga till teknisk innovation. Eliram har med sig en innovatör som berättar att hans företag forskar på nanomaterial för att fånga upp virus i kroppen. Mötet är direkt och informellt. Hastigt öppnas nya dörrar, alla verkar känna alla i tekniksvängen.

Det finns omkring 5 000 högteknologiska företag i Israel, varav 3 000 är nystartade och 450 grundades under 2011. Israels teknikföretag drog under 2010 in 170 dollar per person i utländskt privat riskkapital mot 30 dollar i Sverige. Det sätter Tel Aviv, en stad mindre än Göteborg, i klass med världsstäder som New York, Los Angeles och London inom innovation och entreprenörskap.

 

För hela texten se Frivärlds hemsida

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*