Terrorattack från Gaza mot Israeliska Civila Kräver Kraftigt Internationellt Svar

Igår, torsdag, blev åtta personer mördade i ett grymt och hänsynslöst terrordåd riktat mot civila. Under natten och morgonen så har terroroffensiven fortsatt och raketer har regnat in över Israel. Flera personer har blivit skadade, vissa av dem allvarligt. Denna typ av attacker och den upptrappning vi ser är djupt oroväckande inte bara på grund av de liv som förlorades utan även för vad de betyder för framtiden.

Terroristattacken i södra Israel igår utfördes med avancerade vapen, var välplanerad och  sofistikerad i sitt utförande. Den hade sitt ursprung i det av Hamas kontrollerade Gaza och terroristerna tog sig in i Israel via Sinaiöknen i Egypten. Hamas välkomnade igår attacken och prisade dem som utfört den. Under natten har raketer fortsatt regna in från Gaza. Dessa attacker genomförs inte med hemmagjorda bomber och raketer utan med allt mer avancerade missiler och granatkastare.

Under det senaste året har vi sett ökad intensitet i smugglingen av avancerad vapenteknologi till Gaza via både landvägen och sjövägen. Den 15e mars i år så stoppades skeppet Viktoria när det var på väg från Syrien till Gaza med Iranska vapen och sedan Rafah-övergången mellan Egypten och Gaza öppnat så har smugglingen ökat där med.

PRC Emblem

Både USA och EU har fördömt det fruktansvärda terrordådet. Igår fördömde de även Syriens ledare Assad  för det våld han utsätter sitt eget folk för. Vi anser det nödvändigt att även fördöma det våld som både Syrien och Iran inspirerar och finansierar runt om i regionen. Deras stöd till Hamas är inte bara ett säkerhetshot för Israel utan skadar även palestinierna som lever under deras förtryck i Gaza. I Libanon så har Hezbollah blivit utpekade som de som låg bakom mordet på president Rafik Hariri och med stöd från Syrien och Iran så har terroristgruppen nu växt sig starkare än Libanons armé.

Hezbollah Emblem

Ett ytterligare orosmoment är den laglöshet som sprider sig i Sinai vilket även USA uttryckte i sitt fördömande av terrorattacken och som behandlades av DN i tisdags. Förutom den terrorattack som drabbade Israel igår så mördades även egyptiska soldater av en självmordsbombare som tros komma från Popular Resistance Committee (PRC). Denna grupp som är baserad på Gaza har utfört otaliga attacker mot civila i Israel, ofta tillsammans med Hamas. Gruppen är starkt kopplad till Hezbollah både ideologiskt och finansiellt. Detta knyter även ihop dem med Iran och Syrien.

Det internationella samfundet måste ta krafttag mot de antidemokratiska stater som ämnar att destabilisera regionen för egen vinning. Egypten står inför en utmaning vad det gäller att säkra Sinai men då den nya staten fortfarande är bräcklig så behöver de stöd för att säkra framstegen som nåddes genom den arabiska våren. Syrien och Iran måste fås att förstå att västvärlden inte accepterar deras agerande, varken på hemmaplan eller utomlands.

För att etablera en fred mellan Israel och palestinierna och i förlängningen skapa två stater sida vid sida så måste säkerhet skapas först. Det är av denna anledning som vi alltid ser en ökning i intensiteten av attacker när förhandlingar påbörjas eller är på väg att leda någonvart. Hamas, dess undergrupper och dess finansiärer har tydligt visat att de inte är intresserade av fred. De bejakar en våldsfrämjande ideologi och utgör ett hot inte bara mot Israel, utan även  mot den arabiska våren.

Läs mer: SVT, Haaretz 1,2, Ynet 1,2, Jerusalem Post 1, 2, DN 1,2,3, 4, 5, SVD 1, 2, 3, 4 IDF Talesperson

Om PRC

Mer på bloggen: Internationellt fördömande, Terrorattack i södra Israel
Svar till Per Gahrton på DN Debatt

 

2 Responses to "Terrorattack från Gaza mot Israeliska Civila Kräver Kraftigt Internationellt Svar"

  1. Pingback: Vi är många som tröttnat på den sugiga svennepressen | Kim Milrell.se

  2. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » En palestinsk stat måste byggas innan den erkänns

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*