Terrorattacker fortsatte under helgen

Beersheva efter raketnedslag Foto: Reuters

Sedan terrorattacken i torsdags där åtta personer mördades så har över 100 raketer haglat in över Israel.  En person har dött och över 40 personer har skadats när raketer har slagit ned i skolor, hem och synagogor. Många barn har varit bland de skadade bland annat en nioårig pojke och en fyra månader gammal bebis som skadades när en raket slog ned i deras hem i Ofakim. Raketerna skickas inte urskillningslöst utan riktas så att så många civila som möjligt ska skadas. Trots detta så har Israel varit måttliga i sitt gensvar. Gränserna mot Gaza har inte stramats åt och leveranser fortsätter som vanligt.

Israel drog under söndagen ned på sina insatser i Gaza då Egypten höll på att förhandla  fram ett eldupphör som skulle börja gälla på söndagskvällen. Hamas skulle upprätthålla detta eldupphör och se till att de mindre organisationerna på Gaza följde det. Trots detta så har fyra attacker utförts från Gaza mot Israels civila under söndagskvällen och måndag morgon. En oroväckande utveckling är att det inte bara är de mindre grupperna på Gaza som har attackerat Israel utan även Hamas har blandat sig i. Hamas avfyrade under söndagen en fosforgranat mot den Israeliska staden Kerem Shalom.

Popular Resistance Committees, organisationen som tros ligga bakom torsdagens terrordåd, har blivit av med större delen av sitt ledarskap i stridigheterna. 20 beväpnade terrorister ska även ha blivit träffade. Hamas välkomnade i torsdags attacken mot Israeliska civila och hyllade dess utförare. Fatah och den palestinska regeringen på Västbanken har lyst med sin frånvaro och inte kommenterat den nya utvecklingen. Deras ovilja att ta avstånd är oroväckande då de har utlyst att de tänker gå till FN för att få en stat erkänd i september. Attacken mot Israel har otvivelaktigt Av EU, USA samt Kvartetten. FNs fördömande har blockerats i säkerhetsrådet av Libanon.

Läs mer: DN 1, 2, 3, 4 SVD 1, 2, 3, IDF talesperson Jerusalem Post, Haaretz, Ynet, SVT

Relaterat på bloggen: Palestinsk stat, Internationella samfundet bör reagera, Attack mot Civila

 

Filmen visar raketer som regnar in över Israeliska städer. De flesta stoppas av Iron Dome missilförsvaret.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*