Traumat kan vara över, Gilad Shalit kan friges

En lättnadens suck har dragits i Israel. Glädjetårar rinner ner för kinder. Inte bara hos Gilad Shalits familj utan även hos människor som aldrig har träffat honom. I 1936 dagar så har Gilad Shalit hållits kidnappad, och med honom så har en del av landets själ suttit fången.

Gilad kidnappades 2005 av Hamas och har sedan dess hållits fången på hemlig plats. I strid med alla lagar så har han inte fått korrespondera, han har inte besökts av Röda Korset och ingen information om hans tillstånd har läckt ut. Under dessa förhållanden så har Gilad Shalit upplevt sex födelsedagar.

”Efter över 5 år, 1935 dagar och långa nätter, så ger Israels regering oss vår son Gilad tillbaka.” sade Gilads far Noam Shalit när uppgörelsen offentliggjordes. ”Vi välsignar staten för dess modiga beslut trots att det har tagit lång tid.” Noam Shalit uttryckte samtidigt sitt tack till alla aktivister som har stöttat familjen under denna mörka tid.

Överenskommelsen innebär att Israel kommer släppa 1027 dömda terrorister, varav 280 med livstidsdomar, ur israeliska fängelser. Många av dem har blod på sina händer efter att ha mördat civila. Under sin tid i israeliska fängelser så har de behandlats lagenligt och haft möjlighet att korrespondera samt besökas av Röda Korset och människorättsorganisationer. I första steget så ska 450 palestinska fångar släppas. De här mördat sammanlagt 599 Israeler. Detta inkluderar en palestinsk kvinna som på en internatchatt lurade en 19-årig israelisk pojke att möta henne för att sedan mörda honom.

Trots oron att detta kan uppmuntra Hamas att utföra fler kidnappningar så har regeringen valt att genomföra överlämningen. ”Att rädda ett liv är att rädda en hel värld.” Israels premiärminister Benjamin Nethanyahu gav uttryck för nationens samhörighet i sitt tal inför kabinettet. Hela landet har lidit av Gilads fångenskap i över fem år och en del av landets själ kommer nu tillbaka.

Kabinettsmötet Foto: GPO

Överenskommelsen har kommit som ett resultat av förhandlingar ledda av Egypten och Tyskland och staten Israel uttrycker sitt tack till dessa parter för deras hjälp att få hem landets son. Detta var första gången som Hamas har visat flexibilitet i förhandlingarna och av den anledningen kunde man komma till en överenskommelse. Den arabiska våren har öppnat ett fönster som ökat förhandlingsmöjligheterna men detta kan snabbt stängas igen så det är nu av yttersta vikt att överlämningen av Gilad Shalit genomförs snarast. Det är också viktigt att minnas att Gilad Shalit inte är tillbaka ännu och att inte fira i förskott.

Nu hoppas hela landet tillsammans med Gilad Shalits familj att han snart ska återvända hem. Lidandet har varit stort då familjen inte har fått vara i kontakt med honom och inga oberoende organ såsom Röda Korset har fått besöka honom.

Trots att överenskommelsen betyder att hundratals mördare släpps fria så är uppofringen värd att Gilad Shalit ska få fira sin nästa födelsedag med sin familj.

På bloggen: Gilad Shalits 6e födelsedag i fångenskap

Läs mer: Dagen 2, SR 2 3, Aftonbladet 2, SVD 2 3 4 5 6, DN 2 3 4 5

6 Responses to "Traumat kan vara över, Gilad Shalit kan friges"

 1. masada  oktober 12, 2011 at 13:38

  Traumat är snart över för de 1.000 som Israel fängslat, många av dem oskyldiga. 🙂

  Svara
 2. Paul Rimpler  oktober 12, 2011 at 14:49

  Masada.
  En rättstat som Israel är dömmer inte oskyldiga.

  Svara
 3. Ralph Haglund  oktober 12, 2011 at 14:53

  Vore det inte värt att lite mer skriva om den andra sidan? Titta på fotona på http://al-magor.com/hamasnegotiations.pdf sidan 5, alla judar som har mördats av frisläppta muslimska terrorister i Israel, frisläppta av Israeliska regeringar. Inget säger att inte samma sak kommer att hända om alla dessa massmördare släpps.

  Svara
 4. Ing-Marie Silwer  oktober 12, 2011 at 22:00

  Det är verkligen en god nyhet att Gilad Shalit ska frisläppas.
  Hoppas hans tillstånd är sådant att han har möjlighet att få uppleva ett normalt liv i framtiden.

  Svara
 5. Jonas Rapaport  oktober 16, 2011 at 15:00

  Traumat är nog inte över innan konsekvensen av utbytet är klar.
  Jag tycker att terrorn har fått en stor propagandaseger. Israel har givit efter för starka emotionella krav från hem-fronten.
  Det behövs inte stor fantasi för att föreställa sig en situation, där Noam och Aviva Shalit kanske ställer sig till ny sorg, p.g. av frisläppta mördares ambition.

  Svara
 6. Pingback: Gilad Shalit friges – terrorn ökar? « Sapere Aude!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*