Unikt Israel-palestinskt gemensamt miljöprojekt

Israel och Palestinska Myndigheten har dragit igång ett unikt gemensamt miljöprojekt, en miljöpark som är den första av sitt slag. Parken är ett resultat av samarbete mellan den palestinska staden Jenin på västbanken och den israeliska Gilboaregionen vilka har gått ihop för att rehabilitera Kishonfloden.

Kishonfloden är en 70 kilometer lång ström som löper från Gilboabergen till Haifa, och anses vara en av de mest förorenade floderna i Israel. Israeliska och palestinska grupper under ledning av Gilboaregionens ordförande Daniel Atar och Jenins Borgmästare Moussa Qadoura har redan börjat arbeta på den framtida ekoparken.

Initiativet har sin grund i att båda samhällena insåg att de hade ett problem och att lösningen måste vara gemensam. Om projektet lyckas så kan det bli det första i en serie av gemensamma israelisk-palestinska miljöprojekt. Just det här projektet omfattar 3 kilometer var på olika sidor om säkerhetsbarriären. Gilboa och Jenin har sen tidigare bra grannrelationer vilket gör det möjligt för dem att genomföra gemensamma projekt för att förbättra både miljön och ekonomin i regionen.

”Det här projektet sammanför två av det regionala rådets huvudvärderingar, regional fred och miljön” säger Daniel Atar ”Vi planerar allmänna parker på båda sidor om barriären i hopp om att de en dag kommer att kunna förenas till en.”

”Miljön och vattnet erkänner inga gränser och bryr sig inte om militär eller barriärer. Därför kan de fungera som en fredlig bro mellan israeler och palestinier” sade Nader al-Khateeb, generaldirektör för den palestinska Vatten- och miljöutvecklingsorganisationen.

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer: DN SVD

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*