VALDAG 2013

Jerusalem Post skriver i dag att valet är historiskt – inte på grund av vinnarens identitet, där ingen förväntar sig någon överraskning och inte heller på grund av nya idéer. Den 19:e Knessetvalet är istället historiskt därför att det är det första valet sedan 1965 där debatterna fokuserat på inrikesfrågor.

Läs mer: Analysis: A focus on domestic issues…at last

Du kan även följa Jerusalem Posts Live Blog

Valdagsguide – vem, vad, var, när, hur?

Haaretz rapporterar på sin Live Blog att 26,7% av alla röstberättigade israeler nu röstat. (11.30)

Den centrala valkommittén meddelar att alla vallokaler öppnade utan problem i morse.

Globes skriver att en källa inom Likud sagt att Likud, utan Yisrael Beyteno, endast kommer få 20 platser i Knesset vilket skulle vara pinsamt.

Haaretz rapporterar att ungefär 10% har hittills röstat i arabiska städer

Ynet skriver att den centrala valkommittén rapporterar att antalet röster hittills överstiger de fyra senaste valen. Klockan 12.00 hade 26,7 röstat vilket innebär en ökning med 3% jämfört med 2009 då siffran vid samma tidpunkt var 23,4%. Vallokalerna hålls öppna fram till 22.00.

ABC News skriver att det ser ut som om premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att säkra en tredje mandatperiod. Landets oppositionspartier är splittrade och deras oerfarna ledare har inte inte så stor chans att vinna mot honom

The Times of Israel skriver att Netanyahu är en sannolik vinnare i tydlig nergång. Opinionsundersökningar gör klart att Netanyahu kommer återväljas i dag. Men rubrikerna spår att vinsten endast maskerar Likuds dramatiska fall och därmed försvagad auktoritet.

14.23 (lokal tid) 38,8% har hittills röstat

Netanyahu: ”Reports are showing that voter turnout is lower than average in areas that traditionally support Likud. Likud voters of all ages – drop everything and go vote.”

The Times of Israel presenterar 6 väldigt olika Knesset-kandidater.

Slate Magazine skriver om varför vänstern är på nergång i Israel. ”Något konstigt är på väg att hända i Israel: samtidigt som nästan två tredjedelar av alla israeler har en negativ uppfattning om ’vänstern’ säger 67% att de stödjer en tvåstatslösning som inkluderar ett delat Jerusalem.

Det fortsätter att komma in rapporter om att många har gett sig i väg för att rösta. Globes skriver att detta antagligen gynnar partierna som står något till vänster.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*