Världens äldsta vinkällare upptäckt i Galileen

Copyright: Clos de Gat

Copyright: Clos de Gat

Israeliska och amerikanska arkeologer har upptäckt vad som kan ha varit världens äldsta vinkällare i Galileen, rapporterar Business Standard. Källaren beräknas vara omkring 3.700 år gammal och att ha innehållit upp till 2.000 liter starkt, sött vin.

”Det här är en enormt viktig upptäckt – det är en vinkällare som, så vitt vi vet, är i stort sett oöverträffad i ålder och storlek”, säger Eric Cline, från institutionen för klassiska- och nära Östern språk och civilisationer vid George Washington University.

Cline och Assaf Yasur-Landau, institutionen för maritim civilisation vid universitetet i Haifa, var också delaktig i den utgrävning som upptäckte källaren i juli i år.

Andrew Koh, biträdande professor i klassiska studier vid USA: s Brandeis University, analyserade burk-fragmenten. Han fann molekylära spår av vinsyra och syringinsyra, båda viktiga komponenter i vin. Koh fann också en förening som tyder på ingredienser som var populära i antikens vintillverkning – inklusive honung, mynta, kanel bark, enbär och harts.

Enligt Yisrael Hayom är teamets nästa projekt att försöka återskapa det gamla vinet.

Läs hela artikeln på engelska från israeliska Arutz Sheva här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*