VIDEO: Det nordafrikanska judiska arvet

 

The Center for North African Jewry

The Center for North African Jewry

Worldwide North Africa Jewish Heritage Center i Jerusalem visar upp den kultur som är gemensam för muslimer och judar i Nordafrika samtidigt som Israeli Andalusian Orchestra Ashdod skapar en länk mellan judar och araber. Se och hör vad vi delar tillsammans!

Worldwide North Africa Jewish Heritage Center grundades 1854 av rabin David Ben Shimon och ligger i området Mughrabi, också känt som Mamilla, i Jerusalem. Centret ligger mitt i en fantastisk marockansk trädgård.

Som besökare erbjuds man en rad spännande utställningar om de judiska samhällenas historia i Nordafrika och de arv de lämnat efter sig. Huvudattraktionen är audiovisuell presentation som inkluderar dokument, filmer, musik, bibliografi och bilder som berättar den spännande berättelsen om de judiska samfunden i Marocko, Algeriet och Tunisien.

Andalusisk musik kom till Israel med immigraterna från Nordafrika under det sena 1950- och det tidiga 1960-talet. Israel Andalusian Orchestra grundades i Ashdod och består av musiker som är utbildade i både klassisk västerländsk musik samt traditionella instrument så som oud, mandolin och darbuka (en sorts handtrumma).

Israeli Andalusian Orchestra var först i världen med att föra samma västerländsk musiktradition med den uråldriga andalusiska musiken. Under 2006 tilldelades orkestern Israeli Prize för livsgärning och särskilt bidrag till det israeliska samhället.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*