Vittnesmål från utländska journalister i Gaza som hotats av Hamas

Canadian TV correspondent Janis Mackey Frayer

Vad förklarar frånvaron av rapporter i media om förbrytelser av Hamas? En del av svaret verkar vara rädsla.

Flera västerländska journalister som arbetar i Gaza under ”Operation Protective Edge” har trakasserats och hotats av Hamas för att de rapporterat fall av inblandning av civila i krig mot Israel.

The Times of Israel har bekräftat flera incidenter där journalister blev ifrågasätta och hotade, bland dem fotografer som hade filmat Hamas terrorister som förbereder sig för att skjuta raketer inifrån civila strukturer, och / eller slåss i civila kläder. Fotograferna blev därefter trakasserade av Hamasmedlemmar som beslagtog deras utrustning. Flera västerländska journalister har skrivit och sedan tagit bort kritiska tweets om Hamas, medan andra har hindrats av Hamas från att lämna Gaza.

Israeliska filmaren Michael Grynszpan beskriver på Facebook ett samtal som han hade med en spansk journalist den 30 juli:

”I dag träffade jag en spansk journalist som precis kom tillbaka från Gaza. Vi pratade om hur situationen är där. Han var mycket vänlig. Jag frågade honom: hur kommer det sig att vi aldrig ser på tv-kanaler som rapporterar från Gaza några Hamas män, inga beväpnade män, inga raketer, inga poliser. Vi ser bara civila på dessa rapporter, främst kvinnor och barn. Han svarade uppriktigt: ”Det är väldigt enkelt, vi såg Hamas medlemmar avfyra raketer, de var nära till vårt hotell, men om vi någonsin vågar peka vår kamera mot dem skulle de helt enkelt skjuta oss och döda oss.”

Trots trakasserier och till och med påtvingad censur, har en del utländska korrespondenter som rapporterar från Gaza ändå gett ögonvittnesmål om Hamas utnyttjande av Gazas civilbefolkning som mänskliga sköldar.

Finska journalisten Aishi Zidan rapporterade den 1:a augusti om raket skjutning från parkeringen vid Shifa sjukhuset:

Under direktsändningar, har två andra korrespondenter – från Al-Jazeera och Frankrike 24 – oavsiktligt filmat Hamas missiler som avfyrats i närheten, mitt i ett tätbefolkat område:

För fler exempel från Washington Post, Globe and Mail, Kanadensisk TV samt andra journalister klicka här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*